Living work of art

"Bonsai. Neprekidan ciklus davanja i uzimanja, između čovjeka i drveta sa vječno živim i nikada završenim umjetničkim djelom."

"Bonsai can show the beauty of a work of art and become itself a work of art, only when it is true expression of the artist's creative power." S.E.

četvrtak, 9. veljače 2017.

CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC - IZLOŽBA

Zahvaljujem se Centru za kulturu Čakovec što mi je ljubazno ustupio galerijski dio za postavu male izložbe bonsaia i suisekija.
I thank the Center for Culture Čakovec which kindly provided the gallery part for setting small exhibition of bonsai and suiseki.



Breza, Betula Pendula, 
odrasla je kod mene u rasadu prebonsaia. 
Prošlog proljeća je prebačena u posudu, no ne u konačan položaj jer to nije dozvoljavao krti plosnati korijen. Nadam se da će to biti moguće izvesti ovog proljeća. Formirana je osnova, u narednoj vegetaciji dio prošlogodišnjeg rasta ide van, a nešto od novog prirasta ožicavati će se prema dolje za tipičan oblik breze.

Svib, Cornus Sanguinea
raste po našim šikarama kao korov. No jednom sam naletio u jednoj škarpi koja se stalno šišala na sviba koji je imao nešto kao početak debla i osnovnih grana. Tri smo se vegetacije družili u rasadu na otvorenom, a prošle je godine prebačen u prvu bonsai posudu. Znači tek je na početku stajlinga, a mislim da na kraju nimalo neće zaostajati za japanskim Acer Palmatumima. Ima tamno zeleno lišće, bijeli cvat, crveni jednogodišnji rast i grimizno crveno lišće u jesen ako ga dočeka na suncu. Desno je grab iz rasada prebonsaia nakon prve godine u posudi.

Jelu, Abies Albu
iskopao sam 2007. godine na obližnjoj planini. Jedna od izuzetno rijetkih koja je imala slabi centralni korijen što je doprinjelo da je preživjela kao yamadori. Jele uglavnom imaju mrkvu duboko toliko koliko su visoke. Stari vrh je odrezan, rana zarasta, jedna od vršnih grana je dignuta da se stvori imitacija suhog vrha, a druga zelena da oblikuje novi vrh. No na njoj još ima posla najmanje 3 vegetacije da mogu reći - gotov bonsai. A radim na njoj 10 godina. Desno je novi pinus sivestris iz rasada prebonsaia koji je tek lani u jesen dobio prvu posudu.

Grab, Carpinus Betulus
nađen je na šumskoj krčevini gdje je iz ostataka starog debla potjeralo mnogo novih grana. Dvije vegetacije proboravio je u velikoj tegli sa puno supstrata da ojača. Upravo mu kreće četvrta vegetacija u bonsai posudi. Nije neko masivno drvo pa će trebati raditi na rafiniranosti i ljepoti linija. Čim sam pred izložbu skinuo neke zatege, odmah mi je centralna grana sjela u položaj da zasjenjuje najviše deblo. Sad je doba da se skidaju žica na tom grabu, tako da će poslije izložbe zločesta grana ipak dobiti natrag samo zategu. Planiram ga za "zimsko drvo".





Nema komentara:

Objavi komentar